ماساژ درمانی برای ام اس

ماساژ فرایندی است که در آن تنش ها و استرس های بدنی دفع می گردد به همین جهت ماساژ درمانی برای بیماری های خود ایمنی مانند ام اس بسیار مفید می تواند واقع شود. ماساژ درمانی برای ام اس یکی از بهترین راه ها برای بهبود کنترل حرکتی در این بیماران می باشد.

بیماری ام.اس (مولتیپل اسکلروزیس) چیست؟

ام اس یک بیماری التهابی است که در آن، غلاف‌های میلین مرتبط با سلول‌های عصبی در مغز و نخاع آسیب می‌بیند. این آسیب دیدگی باعث کاهش توانایی نورون‌ها در بخش‌های مختلف سیستم عصبی می‌شود و در اثر این اختلال، مشکلات جسمی پیش خواهد آمد. این بیماری به ظاهر ساده، در طول زمان و به آرامی اتفاق می‌افتد و ناگهان عود می‌کند. بدون شک بیماری مولتیپل اسکروزیس(ام.اس) را می توان از شایع ترین بیماری های سیستم اعصاب مرکزی دانست. بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری پیچیده،چند چهره و بدون درمان قطعی است که اغلب از نشانه های جسمی بروز پیدا می کند.

چگونگی میلین زدایی در بیماری ام.اس (مولتپل اسکلروزیس):

  • در این بیماری،دستگاه ایمنی بدن فرد مبتلا برعلیه بافت عصبی خود واکنش التهابی نشان داده و موجب میلین زدایی بافت می شود.علت دقیق این بیماری هنوز شناخته نشده است.
  • احتمالا چندین عامل مختلف در این روند دخالت دارند که عبارتند از:شرایط جوی در سراسر جهان،استرس،وراثت و نقص ایمنی،ژنتیکی،سازوکار خودایمنی و عوامل محیطی به خصوص عفونت های ویروسی را در بروز بیماری موثر می دانند.

سنین پرخطر بیماری ام.اس در چه سنی بیشتر است؟

معمولا ام.اس در افراد بین 15 تا 50 ساله دیده می شود.

آیا کودکان هم ممکن است مبتلا به بیماری ام.اس شوند؟

اگر چه در بعضی از کودکان نیز ام.اس گزارش شده ولی شیوع آن در این سنین شایع نیست. حدودا 10 درصد موارد،قبل از سنین 18 سالگی شروع می شوند.

بیشترین شیوع بیماری ام اس در میان چه افرادی است؟

  • جوانان:بیماری ام.اس در مقایسه با دیگر بیماری های نورولوژیک بیشترین شیوع را در میان جوانان دارد.
  • زنان:بیماری ام.اس در زنان حدودا سه برابر شایع تر از مردان است و بیماری می تواند در هر مقطع از زندگی ظاهر گردد.
  • علائم و نشانه های ام.اس مختلف و متعدد است.ویژگی غیرقابل پیش بینی بودن بیماری،چالش های بسیاری را پیش روی فرد بیمار و خانواده اش قرار می دهد.سیر بیماری از فردی به فردی دیگر متفاوت است و توزیع و پراکندگی اتفاقی پلاک های ام.اس چندین نوع تظاهرات بالینی را ایجاد می نماید.

انواع علایم در بیماری ام.اس:

  • علایم جسمانی که شامل؛خستگی عمومی،درد مزمن،ضعف عضلانی،اسپاسم،آتاکسی،اختلالات حسی-حرکتیو مشکلات شناختی-گفتاری،اختلال در عملکرد دفعی و جنسی،تاری دید و دوبینی بوده.
  • علایم روانی که شامل؛اختلالات و کیفیت پایین خواب،افسردگی و سطوح بالایی از استرس و اتونومیک که موجب کاهش کیفیت زندگی می شوند.

علائم اولیه ام اس یا بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS) شامل موارد زیر است:

  • مشکلات بینایی
  • سوزن سوزن شدن و بی‌حسی
  • درد و اسپاسم
  • ضعف یا خستگی
  • مشکلات تعادل یا سرگیجه
  • مشکلات مثانه
  • اختلال عملکرد جنسی
  • مشکلات شناختی

شایع ترین نشانه های بیماری ام.اس چیست؟

  • خستگی
  • درد

یکی از شایع ترین علائم بیماری ام.اس خستگی می باشد.خستگی در ام.اس هم به کوفتگی های موضعی عضلات و هم به رخوت و سستی عمومی بدن اطلاق می شود.این علامت در 67 تا 95 درصد بیماران مبتلا وجود دارد.از این تعداد،حدود 50 الی 60 درصد این علامت را بدترین نشانه و 15 الی 40 درصد آن را ناتوان کننده ترین و شایع ترین علامت بیماری خود می دانند.

همچنین،درد نشانه ای شایع در این بیماران است که شیوع آن در بین 29 تا 86 درصد افراد گزارش شده است،اگر چه گزارش شیوع آن در مطالعات مختلف متفاوت بوده است.

درد در ام.اس می تواند به طور مستقیم ناشی از ضایعات دمیلینه باشد که مسیرهای حسی درد را تحت تاثیر قرار می دهند یا به طور ثانویه ناشی از فرآیند بیماری باشد.

همچنین درد ناشی از ام.اس را مربوط به آسیب اعصاب،دمیلینیزاسیون،ضعف،اسپاسم و عدم هماهنگی عضلات و استخوان ها می دانند که در کل بدن اتفاق می افتد.

ماساژ درمانی و تاثیر آن بر روی ام اس

ماساژ گردش خون را بوسیله جابه جایی فیزیکی خون و مایعات در سرتاسر بدن افزایش می دهد. ماساژ درمانی ام اس باعث افزایش انقباض مویرگی و حرکت مایع لنفاوی و همچنین کاهش التهاب و ورم می شود. افزایش گردش خون همچنین می تواند در کاهش زخم های بستر کمک کند. ماساژ نشان داده است که بوسیله ایجاد آرامش در عضلات و افزایش طیف حرکت در عضلات و مفاصل می تواند اختلالات حرکتی را کاهش دهد. همچنین ماساژ نشان داده که حال روانی فرد را بهبود می بخشد.

چگونه ماساژ درمانی باعث کاهش علائم بیماری ام اس می شود؟

در پژوهشی دیگر که توسط ساینا بحرینی و  همکاران در سال 1395 تاثیر ماساژ درمانی بر خستگی مبتلایان به MS بررسی شد. در این مطالعه 71 خانم مبتلا به MS به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. در یک گروه ماساژ با روغن معطر اسطوخدوس (لوندر) به مدت 20 دقیقه 3 روز در هفته و به مدت 4 هفته برای بیمار انجام شد. این تحقیقات از جمله تحقیقاتی بود که نشان داد ماساژ درمانی میتواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران ام اس کمک شایانی داشته باشد و خستگی آن ها را به تعویق بیندازد.

بادکش درمانی برای ام اس

در ایران 50 هزار بیمار ام اس وجود دارد اما در هند این بیماری وجود ندارد چون هندی ها از فلفل و گرمی ها زیاد استفاده می کنند. این بیماری سرد و پیش رونده است. این سردی گاهی زیمینه بلغمی و گاهی زیمنه صفرا و بلغمی دارد. وقتی سردی رسوب کرده و تبدیل به سودا شد. آن ماده بلوری ایجاد می کند که به آن پلاک می گویند که ام آر آی به شکل پلاک نشان می دهد. بادکش درمانی برای ام اس به صورت یک روز در میان برای کتف و کمر توصیه می شود. روغن مالی و ماساژ با روغن کنجد یا سیاهدانه برای این بیماری بسیار مفید است.

بادکش درمانی در تهران

همچنین بخوانید: فوائد بادکش درمانی و هزینه آن در تهران

بادکش درمانی برای مشکل حرکتی بیماران ام اس

ماساژ درمانی به همراه بادکش درمانی علاوه بر از بین بردن سردی مزاج و معتدل کردن آن، نقس به سزایی در بهبود دامنه حرکتی مفاصل دارد. بهبود وضعیت اسپاسم های فرد این اجازه را به فرد خواهد داد تا حرکات و کارای خود را به راحتی انجام دهد و افزایش دامنه حرکتی باعث سهولت در انجام بسیاری از حرکات خواهد داشت.

چه روغنی برای ام اس مناسب است؟

ام اس بیماری است که با استرس تنش بدنی مرتبط است و هر مقدار استرس بیشتر باشد تاثیرات منفی ام اس نیز بیشتر خواهد شد. با توجه به این مسائل بهترین روغن برای ماساژ بیماران ام اسی روغن های معطر با خاصیت ریلکس کنندگی می باشد. روغن هایی مانند لوندر یا اسطخودوس و روغن لیمو یکی از بهترین روغن ها برای ماساژ این بیماران می باشد.

ماساژ درمانی و ام اس

ماساژ صورت برای ام اس

ماساژ صورت یکی از بهترین روش ها برای دفع تنش و استرس بدنی می باشد. بهترین راه استفاده از روغن لوندر و ماساژ منظم سر و صورت می باشد که به صورت موثری تنش و استرس را از بدن دفع می کند. اگر چنانچه اطلاعی از ماساژ صحیح صورت ندارید می توانید مقاله چگونه صورت خود را ماساژ دهیم را مطالعه فرمایید.

ماساژ پیشانی و چشم